Είστε εδώ
Αρχική Σελίδα > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ > ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

Της Δήμητρας Καδδά

Οι «μάσκες» δεν έχουν ακόμη «πέσει» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Προς το παρόν σχεδιάζεται να ξεκινήσουν με χρονοκαθυστέρηση – πιθανότατα το Σάββατο σε πολιτικό επίπεδο – λόγω της απουσίας της ομάδας του ΔΝΤ μετά από το θάνατο συναδέλφου τους.

Και στο μεσοδιάστημα, οι «ζυμώσεις» αλλά και οι πιέσεις κορυφώνονται. Πληθαίνουν οι συστάσεις / προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση για ταχεία αξιολόγηση, αλλά και οι «παροτρύνσεις» προς στα κράτη – μέλη για την υλοποίηση των δεσμεύσεων για το χρέος.

Οι δημοσιονομικές «εκκρεμότητες»

Αλλά καθώς το χρέος περνά μέσα από την 2η αξιολόγηση, ανάγεται σε καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων η στάση που θα τηρήσουν τις επόμενες ημέρες τόσο οι δανειστές όσο και η κυβέρνηση.

Η 2η αξιολόγηση συνδέεται με την εύρεση λύσης σε κρίσιμες «εκκρεμότητες» που παραμένουν όχι μόνο στις αποκρατικοποιήσεις, στα κόκκινα δάνεια και στις αγορές αλλά και σε κρίσιμα δημοσιονομικά πεδία: στην επάρκεια των μέτρων, στην χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (0,5% του ΑΕΠ), στις παρεμβάσεις σε ειδικά μισθολόγια/δημόσιο (περικοπή 300 εκατ ευρώ), αλλά και στην κατάθεση του Μεσοπροθέσμου που (σε ένα σενάριο) δεν αποκλείεται να αναβληθεί για το 2017 ώστε να συνδεθεί με τις αποφάσεις για το χρέος.

Χθες οι συσκέψεις προετοιμασίας του διαπραγματευτικού επιτελείου συνεχίσθηκαν, ενώ επιχειρείται να περάσουν οι ελληνικές θέσεις τόσο στην καθιερωμένη σύνοδο των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών στην έδρα της ΕΚΤ στην Φραγκφούρτη παρουσία του Γ. Στουρνάρα, όσο και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που ακολουθεί την Πέμπτη – Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί σειρά επαφών «κορυφής».

Από Σάββατο τα ραντεβού των θεσμών στην Αθήνα

Όσο για τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναβάλλονται (προς το παρόν τουλάχιστο) για το Σάββατο οι συναντήσεις παρουσία της κας Βελκουλέσκου χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει μία πρώτη επαφή με το κοινοτικό σκέλος των θεσμών την Παρασκευή (σ.σ. που θα ξεκινούσαν σήμερα με βάση τον αρχικό προγραμματισμό), ενώ ξεκινούν τον «έλεγχο» τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δίδοντας ένα πρώτο «στίγμα» των προθέσεών τους.

Και ο χρόνος που θα έχουν διαθέσιμο είναι πλέον περιορισμένος: σύμφωνα με πληροφορίες προς το παρόν έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση των αποστολών από την Αθήνα πριν την 28η Οκτωβρίου (σ.σ. τη 1η εβδομάδα του Νοεμβρίου αρχίζουν μίνι διακοπές σε πολλά κράτη της Δυτικής Ευρώπης και ακολουθεί το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου). Και μετά, σχεδιάζεται η 2η κάθοδος….

Οι δηλώσεις

Ο κεντρικός τραπεζίτης χθες παρείχε μεν στήριξη στην κυβέρνηση αλλά απεύθυνε και «συστάσεις» μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΤΕ.

«Η εφαρμογή του προγράμματος έχει προχωρήσει, με βραδείς μεν ρυθμούς, αλλά με αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα» είπε λέγοντας όμως ότι «οι κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν. Τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ιδιαίτερα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων θα περιορίσει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας» αλλά «και την εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση».

Εξήγησε ότι «η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις». Επισήμανε όμως και ότι πρέπει «οι συνομιλίες (για το χρέος) να αρχίσουν τώρα και να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Άλλωστε, η συζήτηση για το χρέος συνιστά δέσμευση των εταίρων από το 2012, η οποία επαναλήφθηκε τον περασμένο Μάιο, αλλά δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί».

Σχετική σύσκεψη προηγήθηκε χθες στην αντιπροεδρία υπό τον Γιάννη Δραγασάκη παρουσία του κεντρικού Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου που επισήμανε κατά την αναχώρησή του ότι «όλοι μιλάνε με όλους, υπάρχουν πολλοί παίκτες που ενδιαφέρονται να βρεθεί λύση, και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας άλλωστε μετά τη συνάντηση επεσήμανε ότι «το παν είναι να κλείσει γρήγορα η β΄ αξιολόγηση. Αυτό είναι το κλειδί». Ανέφερε και ο ίδιος ότι «υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων, στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με πρωτοβουλία, κυρίως της ΕΚΤ, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του χρέους». Και εξήγησε ότι πρέπει να βρεθεί ένα πακέτο μέτρων που θα καλύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και που δεν θα δημιουργεί «πρόβλημα» στο Βερολίνο, για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

 Capital 

Αφήστε μια απάντηση

Άνω βέλος