Κατά τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου το πολιτικό σκηνικό επηρεάστηκε τόσο από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες όσο και από τις δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις που δυσκολεύουν τους πολίτες οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τις πρώτες διαδηλώσεις. Αυτό δε θα μπορούσε να μην αποτυπωθεί και στην αποτίμηση της κυβέρνησης από τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, το παγιωμένο προβάδισμα της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διευρύνεται. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η κυβερνητική εικόνα φαίνεται να έχει τρωθεί σημαντικά με ποσοστά επιδοκιμασίας του κυβερνητικού έργου μικρότερα από 20%. Ταυτόχρονα, το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης ο κύριος Τσίπρας έχει υποστεί τεράστια ζημιά στην εικόνα του. Μετά το καλοκαίρι είναι δεύτερος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ενώ έχει αρνητικό ισοζύγιο γνώμης.

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν σταθερή, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα φάνηκε να βελτιώνεται τη στιγμή που το σοου των τηλεοπτικών αδειών ήταν σε εξέλιξη. Τα τελευταία στοιχεία όμως δείχνουν οτι η βελτίωση αυτή ήταν πρόσκαιρη. Εαν γινόντουσαν σήμερα εκλογές είναι αρκετά πιθανό να έπιανε ένα 23-24%, όμως όσο αυτές καθυστερούν η φθορά του κόμματος είναι επιταχυνόμενη.

Η ΝΔ φαίνεται να ενισχύεται σε όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή σε κυβερνησιμότητα, προφίλ αρχηγού και δημοκοπική απήχηση. Η προσπάθεια της να καταλάβει το κέντρο φαίνεται να επιτυγχάνει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της επιρροής κομμάτων που καταλαμβάνουν το συγκεκριμένο χώρο. Παρά την στρατηγική απόφαση να μην δώσει έμφαση σε ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες που τοποθετούνται στη δεξιά, κατορθώνει με την κυβερνητική προοπτική της να συγκρατεί ένα σημαντικό μέρος της δεξιάς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή  να έχει μέση τιμή στην πρόθεση ψήφου 33-34%.

Η ΧΑ αυτή τη στιγμή λειτουργεί ανεμπόδιστα αφού κανένα άλλο σημαντικό κόμμα δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για τους ψηφοφόρους της, με αποτέλεσμα να καταγράφεται κοντά στο 10% ξεκάθαρα τρίτο κόμμα.

Η αριστερά αυτή τη στιγμή φαίνεται να ανακάμπτει εξαιτίας των απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ φαίνεται σταθερό στο 7-8%, η ΛΑΕ φαίνεται να εξακολουθεί να υπάρχει αλλά χωρίς την κρίσιμη μάζα που θα της εξασφαλίσει είσοδο στη Βουλή, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται να έχει την ορμή η οποία ίσως θα τη βοηθήσει να εισέλθει στη Βουλή.

Τέλος, ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος φαίνεται να βρίσκεται στο όριο του 3% με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρο αν θα μπει στην επόμενη βουλή, ενώ ο πιθανός κυβερνητικός εταίρος Βασίλης Λεβέντης φαίνεται να μην καταγράφει τον τελευταίο μήνα τα υψηλά ποσοστά που κατέγραφε στην αρχή του καλοκαιριού.

Μάνθος Καψάλης

Αφήστε μια απάντηση