Το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία, που αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Βίκτωρ Ορμπάν κατάφερε τελικά να κινητοποιήσει το 44.35% των Ούγγρων ψηφοφόρων. Αυτό θεωρητικά μετατρέπει σε μη δεσμευτική την ψηφοφορία, δεδομένου ότι δεν ήταν δεν επιτεύχθηκε η συνταγματική απαρτία του 50%. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το εθνικό Κοινοβούλιο δεν είναι αναγκασμένο να εξετάσει το ζήτημα.

Το σύνολο σχεδόν του Ευρωπαϊκού Τύπου προσπάθησε να παρουσιάσει το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος ως μια “ήττα” του Ορμπάν. Αλλά αυτό είναι λάθος. Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε την πραγματική κατάσταση.

Στην ψηφοφορία το “ΟΧΙ” θριάμβευσε με το 98,32% των έγκυρων ψήφων. Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή είναι χαμηλή, αυτό δεν αλλοιώνει το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι. Θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε αυτό το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής: Στα 6 δημοψηφίσματα που έγιναν μετά την αλλαγή του καθεστώτος, το μέσο ποσοστό συμμετοχής ήταν 41,89%. Χαρακτηριστικό είναι το δημοψήφισμα του 2003, , σχετικά με την ένταξη της Ουγγαρί


ας στην ΕΕ, το οποίο προσέλκυσε μόνο το 42.05% των ψηφοφόρων, μόλις 37,80% εκ των οποίων ψήφισαν ΝΑΙ.

Από την οπτική γωνία των Ούγγρων πατριωτών, ο Βίκτωρ Ορμπάν κατήγαγε έναν θρίαμβο συσπειρώνοντας το σύνολο των συμπατριωτών του γύρω του. Παρότι η χαμηλή συμμετοχή αμαυρώνει το ξεκάθαρο αποτέλεσμα,  η χειρότερη ερμηνεία είναι ότι δεν συνέβη τίποτα, ενώ η καλύτερη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων στήριξε τον Ορμπάν. Το ίδιο το Fidesz, το κόμμα δηλαδή του Ορμπάν εστιάζει στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του την συμμετοχή. “Αυτό είναι ένα τεράστιο αποτέλεσμα” είπε ο ίδιος ο Ορμπάν. Και ανακοίνωσε μια Συνταγματική Αναθεώρηση, προκειμένου να προστατευθεί η Ουγγαρία από την “Κομισιόν”, σε περίπτωση που αυτή θελήσει να παίξει… “παιχνίδια” στην Ουγγαρια. Πρόκειται όπως το διατύπωσαν και Ούγγροι δημοσιογράφοι για “μισή νίκη” του Ορμπάν. Και γιατί μισή; Γιατί η αντίθεση τώρα στον Ορμπάν, το κύριο αντιπολιτευτικό ρεύμα, δεν έρχεται από τα αριστερά του αλλά από το Jobbik. Το ριζοσπαστικό, εθνικιστικό Jobbik, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο απαιτούσε εξαρχής όχι δημοψήφισμα, αλλά ακριβώς αυτή την Συνταγματική Αλλαγή που θα φέρει το Fidesz.

Στην Ουγγαρία πρακτικά δεν υπάρχουν ισχυρά αριστερά κόμματα και το παιχνίδι γίνεται ανάμεσα στην δεξιά και την… πιο δεξιά. Γι’ αυτό οι πανηγυρισμοί των διαφόρων προοδευτικών στην Ελλάδα φαντάζουν τουλάχιστον αστείοι.

Δημήτριος Παπαγεωργίου

Δημήτρης Παπαγεωργίου
Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου είναι δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού PATRIA.
http://www.patriamag.gr

Σχετικά Δημοσιεύματα

Αφήστε μια απάντηση