Ο λογαριασμός για μισθωτούς και συνταξιούχους κυρίως των μεσαίων εισοδημάτων έρχεται βαρύς τον επόμενο μήνα. Η νέα κλίμακα φορολογικού εισοδήματος  φέρνει σημαντικές επιβαρύνσεις συν του ότι προστίθεται η μονιμοποίηση με νέους αυξημένους συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η συμφωνία αυτή θα κλείσει με την επάνοδο της τρόικας στην Ελλάδα τον Απρίλιο.

Πολιορκητικό κριό του σχεδιαζόμενου φορολογικού blitzkrieg θα αποτελέσει η αναμορφωμένη φορολογική κλίμακα. Τελικά δεν κατέστη δυνατή η μείωση του αφορολόγητου στην περιοχή των 9.000 ευρώ που είναι και το εισόδημα από το οποίο θα αρχίσουν οι επιβαρύνσεις. Κι αυτό γιατί αυξάνεται στο 22,5% από 22% ο συντελεστής για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Με συντελεστή 29% θα φορολογείται το τμήμα του εισοδήματος έως τις 30.000 ευρώ και 37% το τμήμα 30-40.000 ευρώ. Με συντελεστή 45% θα φορολογείται το υπερβάλλον των 45.000 ευρώ ποσό.

Στην ίδια φορολογική κλίμακα χωρίς όμως αφορολόγητου θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ άγνωστο παραμένει το πώς ακριβώς θα φορολογηθούν οι αγρότες για τα φετινά εισοδήματα και εντεύθεν.

Τα εισοδήματα των 18.000 ευρώ που πόρρω απέχουν από τις 30.000 ευρώ για την προστασία των οποίων διαβεβαίωνε ο ίδιος ο πρωθυπουργός , θα επιβαρυνθούν διπλά καθώς αναμορφώνεται και η κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά μονιμοποιείται και με τη βούλα και θα επιβάλλεται κλιμακωτά όπως ο φόρος εισοδήματος και όχι στο σύνολο του ποσού.

Επιβαρύνσεις θα  δουν και όσοι έχουν εισόδημα από ενοίκια. Για τις πρώτες 12.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, για το τμήμα από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής θα αυξηθεί από το 33% στο 35% και για το υπερβάλλον ποσό εισάγεται ο ακόμη μεγαλύτερος συντελεστής του 45%.

Αναμένονται επίσης αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα φέρουν πρόσθετα βάρη για να καλυφθεί η τρύπα που άνοιξε από τη μείωση των αντικειμενικών, αυξάνεται ο φόρος στο μερίσματα που δίνουν οι επιχειρήσεις από το 10% στο 15% και εξετάζονται αυξήσεις στα τέλη ταξινόμησης των μεταχειρισμένων Ι.Χ. αλλά και το τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές που ως ιδέα δεν έχει ακόμη εγκαταλειφθεί.

Αυξήσεις  αναμένονται και στους έμμεσους φόρους αρχής γενομένης με τον ΕΦΚ στην αμόλυβδη κατά περίπου 10 λεπτά, που σημαίνει ότι η τιμή της θα εκτοξευθεί πάλι πάνω από τα 1,40 ευρώ/λίτρο. Παράλληλα εξετάζεται και νέα αύξηση στον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης για να εξομοιωθεί με τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Αφήστε μια απάντηση