Με τις προβλέψεις να τον δείχνουν στο 32%, τουλάχιστον διπλάσιο ποσοστό από τους περισσοτέρους αντιπάλους του, προελαύνει στο Νιου Χάμπσαϊρ ο Ριζοσπάστης Ντόναλντ Τραμπ, που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για να είναι υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που τον περασμένο Νοέμβριο δεν δίστασε να δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει που τα βασανιστήρια δεν πιάνουν στους συλληφθέντες για τρομοκρατία ισλαμιστές, επειδή «τα αξίζουν ούτως ή άλλως», προχώρησε σε μία ακόμη πιο επιθετική δήλωση.

Το Σάββατο που πέρασε, σε ντιμπέιτ που διοργανώθηκε στο Νιου Χάμπσαϊρ από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, σχετικά με την ισλαμική τρομοκρατία ανέφερε: «…Στην Μέση Ανατολή υπάρχουν άνθρωποι που κόβουν κεφάλια Χριστιανών. Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν τα κεφάλια πολλών άλλων ανθρώπων. Συμβαίνουν πράγματα, που δεν τα έχουμε ξαναδεί να γίνονται ομαδικά… Θα επανέφερα το ‘waterboarding’ (προσομοίωση πνιγμού, βλ. εικόνα) και άλλες μεθόδους, πολύ χειρότερες από το ‘waterboarding’…».

waterboarding

Η ριζοσπαστικοποίηση των Αμερικανών πολιτών, κυρίως των Ρεπουμπλικάνων, εξωθεί και τους διεκδικητές του χρίσματος για την Προεδρία σε όλο και πιο τολμηρές δηλώσεις. Ο αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τεντ Κρουζ, στην προσπάθειά του να υφαρπάξει ψήφους από τον Τραμπ, δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι η διαβόητη πρακτική της προσομοιώσεως πνιγμού είναι βασανιστήριο. «Πρόκειται για ενισχυμένη ανάκριση… Δεν συνιστά το κοινώς εννοούμενο βασανιστήριο», δήλωσε ο Κρουζ, για να ανασκευάσει – εν μέρει – λίγο μετά: «Δεν θα το επανέφερα σε ευρεία εφαρμογή».

Παρά την ήττα του την περασμένη εβδομάδα στην Αϊόβα, ο Τραμπ παραμένει το φαβορί. Οι αντίπαλοί του, τόσο στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων όσο και στο αντίπαλο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, αδυνατούν να τον κτυπήσουν πολιτικά, καθώς ως φαίνεται, ο «ακραίος» λόγος του Τραμπ βρίσκει μεγάλη απήχηση στους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Για τον λόγο αυτό έχουν αρχίσει πλέον και αμφισβητούν τις ηγετικές του ικανότητες και την εμπειρία του, μη διστάζοντας μάλιστα να τον παρομοιάσουν με τον Ομπάμα.

Από την άλλη, η αισθητή διαφοροποίηση του πολιτικού λόγου του Τραμπ, από το ύφος και τις κεντρικές θέσεις των υπολοίπων υποψηφίων, γεννούν την ανησυχία ότι σε περίπτωση που ηττηθεί, θα θέσει υποψηφιότητα με τρίτο κόμμα. Κάτι τέτοιο, θα σήμαινε ουσιαστικά περίπατο για την Χίλαρι Κλίντον, που θα διεκδικήσει την Προεδρία για λογαριασμό των Δημοκρατικών.

Right Now
Το Rightnow είναι μία αδέσμευτη ενημερωτική πύλη της Νέας Ελληνικής Δεξιάς.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Αφήστε μια απάντηση