Μία σειρά από επιθέσεις έπληξαν τα περίχωρα της πρωτεύουσας της Δαμασκού. Τουλάχιστον 45 άτομα σκοτώθηκαν στη γειτονιά του σιιτικού τεμένους, σύμφωνα με τις αναφορές του Υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η τρομοκρατική ομάδα του Ισλαμικού κράτους. Σύμφωνα με το υπουργείο, «περισσότεροι απο 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες τραυματίστηκαν». Η αστυνομία μάλιστα υποστηρίζει πως «ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς κάποιοι από αυτούς που τραυματίστηκαν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση».Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μία ομάδα μαχητών πυροδότησε αρχικά μία βόμβα σε αμάξι κοντά σε σταθμό λεωφορείου δίπλα στο σιιτικό τέμενος. Όταν άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος στο σημείο, κατά την προσπάθειά του να σώσει τα θύματα της πρώτης έκρηξης, δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν δίπλα ακριβώς σε παρακείμενο κέντρο δεξαμενών αερίου.

Το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε ότι την ευθύνη για τις επιθέσεις πήρε το Ισλαμικό Κράτος, ενώ στόχος ήταν να κτυπηθεί το σημαντικότερο οχυρό της σιιτικής πολιτοφυλακής της Δαμασκού. Αυtό συνδέεται και με το γεγονός ότι ο ISIL χάνει ολοένα και περισσότερο έδαφος από τον Συριακό στρατό.

Ο Σύρος πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών Bashar Jaatari υποστήριξε ότι οι εκρήξεις της Κυριακής στην Δαμασκό επιβεβαίωσαν μία σύνδεση ανάμεσα στην αντιπολίτευση και στην τρομοκρατία. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο δύο αυτοκτονικές επιθέσεις σκότωσαν τέσσερεις ανθρώπους και τραυμάτισαν δέκα τρεις, σε σημείο μάλιστα κοντά στο τέμενος. Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα την στιγμή που αντιπρόσωποι της κυβέρνησης της Συρίας συγκεντρώνονταν στην Γενεύη στο πλαίσιο των συζητήσεων στα Ηνωμένα Έθνη για αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως «η πρόκληση είναι μέσα σε έξι μήνες να ζητηθεί παύση πυρός και να βρεθεί μία πολιτική συμφωνία για έναν πόλεμο που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει την ζωή σε πάνω απο 250.000 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο.» Οι βομβαρδισμοί αυτοί για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν την συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της, όπως η Ρωσία και το Ιράν, που ισχυρίζονται πως προταιρεότητα πρέπει να αποτελέσουν οι τρομοκράτες και έπειτα να λυθούν θέματα όπως οι συνταγματικές τροποποιήσεις, οι εκλογές και η μοίρα του πρώην πρωθυπουργού Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Αφήστε μια απάντηση