Ευθανασία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το Μπουντεστάγκ αποφάσισε στις 6 Νοεμβρίου την απαγόρευση των επαγγελματικών φορέων υποβοηθουμένου θανάτου, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες ομάδων βουλευτών από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να περάσουν νομοσχέδια νομιμοποίησης της διαδικασίας. Η ποινή για τους παραβάτες, ακόμη και αν η διαδικασία πραγματοποιείται καθ’ υπόδειξη και υπό την παρακολούθη ιατρών καθαρά για λόγους ανακούφισης του ασθενούς, θα φτάνει μέχρι τα τρία έτη καθείρξεως.

Μία πλειοψηφία βουλευτών 360/602 συσπειρώθηκε γύρω από το προτεινόμενο νομοσχέδιο του βουλευτού των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Μπραντ και της βουλευτού των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κέρστιν Γκρίζε. Το νομοσχέδιο ποινικοποιεί πρακτικά τους φορείς που βοηθούν ασθενείς να τερματίσουν την ζωή τους με σκοπό το κέρδος και έχει ως σκοπό να προστατεύσει την γερμανική κοινωνία από την εμπορευματικοποίηση της διαδικασίας ως «μπίζνας αυτοκτονιών».

Ωστόσο, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις υποβοηθουμένης αυτοκτονίας – από ιατρό ή συγγενή – που δεν αντίκεινται στον νέο νόμο. Για παράδειγμα, ένας σύζυγος, που βοηθά την πάσχουσα από ανίατο νόσο σύζυγό του να πεθάνει δεν θα εμπίπτει στον νόμο αυτό και δεν θα κατηγορείται. Παρ’ όλα αυτά, ο νόμος έχει γεννά προβληματισμούς: «Η ποινικοποίηση της εμπορευματοποίησης της αυτοκτονίας θα εξέθετε τους ιατρούς στον κίνδυνο των ποινικών ερευνών» δηλώνει η Ρενάτε Κίναστ, μέλος των Πρασίνων, ενώ αρκετές είναι οι οργανώσεις υπέρ της ευθανασίας, οι οποίες δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Η γερμανική κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη απέναντι στην ευθανασία. Από μία πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών TNS Emnid για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού N24 προέκυψε ότι 52% των Γερμανών είναι υπέρ της ευθανασίας, μόνον όμως σε περίπτωση που κατά την πραγματοποίησή της παρίσταται και ιατρός.

Right Now
Το Rightnow είναι μία αδέσμευτη ενημερωτική πύλη της Νέας Ελληνικής Δεξιάς.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Αφήστε μια απάντηση