Πολύ δημοφιλής στο διαδίκτυο και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο έχει γίνει μία φωτογραφία του φωτορεπόρτερ Λευτέρη Παρτσαλή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό LIFO με τίτλο «Λέσβος: Τρεις ηλικιωμένες γυναίκες ταΐζουν με αφοπλιστική στοργή το βρέφος μιας Σύριας».

Απεικονίζει τρεις υπερήλικες κατοίκους της Λέσβου, καθήμενες σ’ ένα παγκάκι να ταΐζουν ένα βρέφος, την ώρα που η μουσουλμάνα μητέρα του ρεμβάζει χαμογελαστή ισιώνοντας την μαντήλα της. Η φωτογραφία συνοδεύθηκε από το παρακάτω δακρύβρεχτο κείμενο, ενώ ανάλογα ήταν και τα σχόλια των αναγνωστών – επισκεπτών:

Μια τρυφερή φωτογραφία από την Λέσβο το Σάββατο, τείνει να γίνει viral στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.   Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού από τις συνεχόμενες ροές προσφύγων, η ανθρωπιά και η εκδήλωση στοργής τριών γιαγιάδων προς ένα βρέφος προκαλεί τη συγκίνηση όλης της γηραιάς ηπείρου.   Τρεις ηλικιωμένες γυναίκες κάθονται σε ένα παγκάκι όταν φτάνει εκεί μια Σύρια με το μωρό της. Οι τρεις γυναίκες παίρνουν το μωρό και με τρυφερότητα το ταΐζουν για να ξεκουράσουν τη μητέρα του.

Το χαριτωμένον του πράγματος απέτρεψε αντίστρυφους προβληματισμούς και συνειρμούς. Όντως, οι Έλληνες είναι ένας φιλόξενος λαός. Ένας λαός που σκίζεται να σε κάνει να νιώσεις υποχρεωμένος από την στιγμή που θα διαβείς την πόρτα του. Κι αυτό σίγουρα φαίνεται μέσα από αυτήν την φωτογραφία, επιβεβαιώνοντας την φράση που λέει: Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις.

[pullquote align=»left» cite=»» link=»» color=»#dc3522″ class=»» size=»»]Τα γερασμένα και άτεκνα ευρωπαϊκά έθνη ταΐζουν τους αυριανούς ολετήρες τους. Το Ισλάμ χαμογελά και ισιώνει τη μαντήλα, αγναντεύοντας το νέο του σπίτι![/pullquote]

Δεν είναι όμως μόνον αυτές οι χίλιες λέξεις. Είναι κι άλλες τόσες που σχετίζονται με την σκοτεινή και δυσάρεστη πλευρά αυτής της φωτογραφίας. Αυτήν που κανείς δεν τολμά να φωτίσει, ειδικά στην χώρα μας. Είναι ο συμβολισμός ενός έθνους που γερνάει και δεν γεννάει. Ο ζήλος της γιαγιάς που ταΐζει το μωρό, θα μπορούσε να κρύβει την δυσάρεστη και συνήθη πραγματικότητα, ότι δεν έχει σφίξει εγγόνι στην αγκαλιά της. Κανονικά θα έπρεπε στην ηλικία της να έχει μπουχτίσει. Θα ‘πρεπε να της είχαν φορτώσει καμιά ντουζίνα και να κάθεται μ’ αυτά στα παγκάκια.

Η Ελλάδα του αύριο, η Ευρώπη του αύριο είναι αυτή ακριβώς η φωτογραφία. Τα γερασμένα και άτεκνα ευρωπαϊκά έθνη ταΐζουν τους αυριανούς ολετήρες τους. Το Ισλάμ χαμογελά και ισιώνει τη μαντήλα, αγναντεύοντας το νέο του σπίτι!

Παναγιώτης Δούμας
Ο Παναγιώτης Δούμας είναι επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος της «ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ». Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Νομικά & Ιστορία στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και αρθρογραφεί στην ΕΣΤΙΑ και στην γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Junge Freiheit».
http://www.doumas.gr

One thought on “Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΜΙΑΣ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

  1. Η σκοτεινή πλευρά της φωτογραφίας έγκειται στο ότι είναι καρασκηνοθετημένη και κανένας «δεξιός»/αντιδραστικός or whatever δε βάλθηκε να αναλύσει τα αυτονόητα. Τόσο μεγάλη κι ανίατη είναι η «ανθρωπιστική» χαύνωση 40 χρόνων αριστεράς.

Αφήστε μια απάντηση