Του Δημήτρη Γκάτσιου από το capital.gr

Έκκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία και να διευρύνουν τις εδώ τοποθετήσεις τους, με στόχο να συμβάλουν στην επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Francois Hollande. Παράλληλα, διαμήνυσε για δεύτερη φορά πως η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας όσον αφορά στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης προώθησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, με στόχο να κυλήσει ομαλά η πρώτη αξιολόγηση από τους πιστωτές, η οποία και θα ανοίξει το δρόμο για την επόμενη ημέρα της χώρας.

«Με τη συμφωνία του Ιουλίου εκφράσατε την πρόθεσή σας να μείνετε στην Ευρώπη. Δεν ακούσατε τις συμβουλές όσων σας έλεγαν να βγείτε από την Ευρωζώνη. Υπερασπιστήκατε την εθνική σας κυριαρχία, χωρίς να γίνεται εθνικιστές. Στηρίξατε μία συμβιβαστική λύση, που αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή ιδέα. Η απόφασή σας έβαλε την Ελλάδα σε μία νέα δυναμική. Η Ελλάδα μπορεί να αναστυλωθεί και να προοδεύσει. Δε σας εκφράζω συμπόνοια. Είναι η στήριξη για μία συνεργασία ισχυρή. Για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Από την αρχή προσπάθησα να στηρίξω την παραμονή της Ελλάδας στην Eυρωζώνη. Ξέρω πως οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, ιδιαίτερα για το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Η μακρά νύχτα της 12ης Ιουλίου σημάδεψε όχι μόνο την τύχη της Ελλάδας, αλλά και μίας ιδέας που έχουμε για την Ευρώπη. Βεβαίως χρειάζεται πειθαρχία, αλλά δεν αρκεί. Έπρεπε να καταλάβουμε ότι έχουμε μία κοινή τύχη. Εκείνη τη νύχτα ένιωσα ανήσυχους όλους τους ηγέτες. Όσον αφορά στις συνέπειες να μη μείνει η Ελλάδα στην Ένωση. Και εδώ πρέπει να χαιρετίσω τη στάση του Αλέξη Τσίπρα”, τόνισε ο πρόεδρος Hollande.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επεσήμανε πως η συμφωνία πρέπει να στέκεται στην υπευθυνότητα και στις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η Ελλάδα. «Θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Η Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αξιολόγηση. Είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να μην αμφισβητηθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των ελληνικών οικογενειών. Και εδώ μιλάω για την πρώτη κατοικία. Θα παραμείνουμε στο πλευρό σας για τις μεταρρυθμίσεις. Γιατί αυτή ήταν η απόφαση των Ευρωπαίων. Γιατί υπάρχει δεσμός ανάμεσα στις χώρες μας”, ανέφερε και εστιάζοντας στο μεταναστευτικό διαμήνυσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί μόνες; την Ελλάδα και την Ιταλία μπροστά σε αυτή τη μεταναστευτική ροή.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων θέλουν να ξεφύγουν από πολέμους, ζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη. Υπάρχουν και άλλοι που ζητούν δουλειά. Αυτούς δε μπορούμε να τους υποδεχθούμε. Όσο δύσκολη και αν είναι αυτή η απόφαση. Δε μπορούμε να αφήσουμε μόνες τους την Ιταλία και την Ελλάδα, μπροστά σε αυτή τη ροή των προσφύγων. Πρέπει να δείξουμε αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη”, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Φέρνοντας στο προσκήνιο τα ζητήματα της ανάπτυξης, ο κ. Hollande σημείωσε ότι η Γαλλία θα σταθεί αρωγός στο πλευρό της Ελλάδας. «Είμαστε ο τέταρτος επενδυτής στην Ελλάδα. Θέλω η Γαλλία να ενισχύσει τη θέση της στην Υγεία, στις υπηρεσίες. Κάνω έκκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ελλάδας. Η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, της υγείας. Η Γαλλία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει και στην αξιοποίηση της περιουσίας του κράτους”, τόνισε.

Τμήμα Ειδήσεων Rightnow
Το Rightnow είναι μία αδέσμευτη ενημερωτική πύλη της Νέας Ελληνικής Δεξιάς.

Αφήστε μια απάντηση