Την σοσιαλιστική αντίληψη στην οικονομία εφαρμόζει πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον Υπουργό κ.Φίλη να δηλώνει «Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Αλλο είναι το φροντιστήριο.» Αφού λοιπόν στο ιδιωτικό σχολείο πάνε οι μαθητές των »εύπορων» συμπολιτών, τα σχολεία αυτά θα φορολογηθούν περισσότερο στον αγώνα για ταξική ισότητα. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα το ΦΠΑ έχει ως εξής:

-στην προσχολική εκπαίδευση, δηλαδή σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς ο συντελεστής θα είναι μηδέν

-στα φροντιστήρια, στα ΙΕΚ, στις σχολές χορού κτλ ο συντελεστής ΦΠΑ θα είναι 6%, όσο είναι δηλαδή σήμερα στα φάρμακα και τα βιβλία.

-ο συντελεστής στα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα είναι 13%.

H κυβέρνηση από τον Ιούλιο, με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, υπολόγιζε ότι θα εισπράξει 300 εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ. Ομως με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, το τελικό ποσό που θα εισπράξει θα είναι λίγο πάνω από 34 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης (που αναφέρεται στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τιμές 2015-2016) και του υπουργείου Παιδείας (για το πλήθος μαθητών, 2011-2012), δεν προκύπτει ότι θα εισπραχθούν 300 εκατομμύρια ευρώ. Η έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ προειδοποιεί ότι το τελικό ποσό είσπραξης από τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση θα είναι 34,4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόλις το 11,5% του δημοσιονομικού στόχου των 300 εκατ. ευρώ που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Καθώς η τελική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα εκκρεμεί, οι γονείς των 85.000 μαθητών των ιδιωτικών σχολείων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και έχουν προγραμματίσει για αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων (Νεϊγύ 17 στα Ανω Πατήσια) στις 6 μ.μ.

Νωρίτερα ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90.1 είχε πει: «Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα αλλα να εκλογικεύσουμε ένα μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι σαφές».

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση το έθεσε ως προαπαιτούμενο. «Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Αλλο είναι το φροντιστήριο. Άλλοι οι παιδικοί σταθμοί και άλλο τα νηπιαγωγεία. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη εξαγγελία. Ψάχνουμε μια ελάφρυνση του μέτρου».

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν το καταργούν είπε: «Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά μπαίνουν στο 23%. Πρέπει να συννενοηθούμε και με την τρόικα γι αυτο. Θα συνεννοηθούμε με την τρόικα για να μειώσουμε τον συντελεστή. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που λαμβάνει μόνη της την απόφαση η κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα βγεί τις προσεχείς μέρες. Δεν πληρώνει ο κόσμος τώρα».

Τμήμα Ειδήσεων Rightnow
Το Rightnow είναι μία αδέσμευτη ενημερωτική πύλη της Νέας Ελληνικής Δεξιάς.

Αφήστε μια απάντηση