Παναγιώτης Μπαλτάκος

Δεν χρειάζεται να διαβάσεις τον «Φάουστ» του Γκαίτε, για να συναισθανθείς ότι δεν έχει νόημα να είσαι αριστερός που εφαρμόζει δεξιές πολιτικές, ούτε δεξιός που εφαρμόζει αριστερές πολιτικές, προσπαθώντας πεπλανημένα να κατακτήσεις ή να διατηρήσεις μια επίπλαστη και ματαιωμένη εξουσία. Τι νόημα έχει αυτό; Η εξουσία είναι σκοπός, όσον αφορά την ικανοποίηση του εγωισμού μας, αλλά «μέσον», αν παραμένουμε πιστοί στην εμπραγμάτωση των ιδανικών μας.

Η αριστερά που ηδονίζεται, ξαφνικά, μιλώντας για τις αναπτυξιακές λογικές του καπιταλισμού ή η δεξιά που μουδιάζει και δεν αντιδρά, ακούγοντας τις αντιθρησκευτικές κορώνες της αριστεράς, κινδυνεύουν να χάσουν την ψυχή τους. Την πολιτική ψυχή τους. Η αναγκαιότητα της ύπαρξής τους θα είναι έτσι απομειωμένη και αδικαίωτη.

Η αριστερά πρέπει να είναι αριστερά και η δεξιά να είναι δεξιά, προς δόξαν του διαλεκτικού υλισμού, της Πλατωνικής διαλεκτικής και του διαχρονικού σχήματος «θέση-αντίθεση-σύνθεση». Το καλό δεν μπορεί να προσδιορισθεί χωρίς την ύπαρξη του κακού, άρα η πολεμική κατά του κακού σκοπό έχει μόνο την αποφυγή του, όχι την παντελή του εξόντωση. Οποιο ο καθένας θεωρεί κακό, βέβαια, αφού -όπως προσφυώς παρατήρησε ο Πεσόα, αντιγράφοντας τη «Φιλοκαλία»- «ο εξωτερικός κόσμος είναι μια εσωτερική πραγματικότητα».

[pullquote align=»left» cite=»» link=»» color=»#dc3522″ class=»» size=»»] Τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδήση τον κόσμον όλον και ζημιωθή την ψυχήν αυτού;

Μαρκ., η΄ 36 [/pullquote]

Στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. δεν συγκρούονται δεξιοί με κεντρώους υποψηφίους. Συγκρούονται δεξιοί με δεξιούς, με μόνη διαφορά ότι άλλοι από αυτούς λένε ότι είναι δεξιοί, ενώ άλλοι επιλέγουν τον χαρακτηρισμό του κεντρώου. Αυτό είναι καλό για την παράταξη. Μόνο αφελείς και παραπλανημένοι το βλέπουν διαφορετικά.

Ο Γεωργιάδης διατρανώνει ότι είναι δεξιός. Ο Τζιτζικώστας δεν λέει ότι δεν είναι. Ο Μεϊμαράκης και ο Μητσοτάκης δηλώνουν κεντρώοι. Ποιον θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι; Δεξιοί είναι οι ψηφοφόροι. Τόσα χρόνια στην Νέα Δημοκρατία δεν άκουσα ποτέ κανέναν, σε όσες συγκεντρώσεις και αν πήγα, να δηλώνει «κεντρώος». Μόνο η «νομενκλατούρα» του κόμματος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντρώα, μήπως και πείσει έτσι αυτούς που σταθερά είναι ασταθείς. Ετσι, όμως, χάνεις την ψυχή σου με πρόσκαιρο αντάλλαγμα την λαγνεία της εξουσίας. Πολιτική είναι να πείθεις τις μάζες, όχι να πείθεσαι από αυτές. Αυτό είναι λαϊκισμός.

Κεντρώοι ψηφοφόροι στην Ν.Δ. δεν υπάρχουν ουσιαστικά και γι’ αυτό κατά την άποψη μου κανένας κεντρώος υποψήφιος δεν μπορεί να επικρατήσει όταν συγκρούεται με δεξιό υποψήφιο. Οι συντηρητικές δυνάμεις του κόμματος, ο κόσμος, δηλαδή, της εκκλησίας και των ένστολων, είναι κατά πολύ επικρατέστερες. Και δεν αλλάζουν με τίποτα. Για αυτό άλλωστε η Ν.Δ. δεν έγινε, εκλογικά, ΠΑΣΟΚ και το 28% είναι «μπετοναρισμένο», με 11%, μάλιστα, στα δεξιά του.

Ο,τι συνέβη το 2009 στην αντιμαχία Σαμαρά-Ντόρας πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα. Μόνο που αυτή τη φορά οι καθαρόαιμοι δεξιοί υποψήφιοι είναι δύο και αυτό μπερδεύει λίγο τα πράγματα. Φοβούμαι ότι οι Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης δεν θα έχουν τύχη, εκτός εάν συνεργασθούν στενά, στενότατα, με κάποιο δεξιό στέλεχος, όπως ο Βορίδης. Η ενότητα του κόμματος, άλλωστε, επιβάλλει μια τέτοια λογική.

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχουν δεξιά κόμματα, όπως οι Γκωλικοί στην Γαλλία ή οι Χριστιανοδημοκράτες στην Ιταλία. Μόλις πριν λίγες μέρες ο Κοέλιο είπε: «Για τέσσερα ακόμα χρόνια δεξιά». Αυτοί δεν ντρέπονται να πουν ότι είναι δεξιοί. Κομπάζουν και επιχαίρουν για αυτό που είναι. Ετσι θα γίνει, νομοτελειακά, και στην Ελλάδα. Είτε η Ν.Δ. θα προεδρεύεται από δεξιό Πρόεδρο είτε ένα δεξιό κόμμα θα ιδρυθεί και η Ν.Δ. θα μετατραπεί σε ΚΟΔΗΣΟ, για να αποκατασταθεί η ισορροπία της φύσης και η διαλεκτική να λειτουργήσει απρόσκοπτη.

Παναγιώτης Μπαλτάκος
πρώην γενικός γραμματέας της Βουλής

Right Now
Το Rightnow είναι μία αδέσμευτη ενημερωτική πύλη της Νέας Ελληνικής Δεξιάς.

Σχετικά Δημοσιεύματα

One thought on “ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: ΤΟ ΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ ΘΕΛΕΙ ΔΕΞΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

Αφήστε μια απάντηση