Άδωνις Γεωργιάδης

Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών παραχώρησε εχθές ο Άδωνις Γεωργιάδης δίνοντας αρκετές πληροφορίες τόσο ως προς τα κίνητρά του να συμμετάσχει ως υποψήφιος στις Εκλογές για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατία, όσο και ως προς την πολιτική που πρόκειται ν’ ακολουθήσει σε περίπτωση που εκλεγεί.

Ε: Κύριε Γεωργιάδη, γιατί διεκδικείτε τη προεδρία της Ν.Δ.; Τι είναι αυτό που μπορείτε να προσφέρετε εσείς και όχι οι άλλοι υποψήφιοι;

Για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ ωραίο μήνυμα, ότι μπορεί επιτέλους να διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης και κάποιος που δεν έχει πίσω του πολιτικό τζάκι.

Δεν υποτιμώ τους ανθρώπους με πολιτικό τζάκι, ούτε και πιστεύω ότι κατ’ ανάγκη, επειδή κάποιος είναι από πολιτικό τζάκι, δεν αξίζει. Ομως και κατ’ ανάγκην δεν ισχύει το αντίστροφο, ότι επειδή είναι από πολιτικό τζάκι, πρέπει καταναγκαστικά και να αξίζει. Εχει συμβεί τώρα να έχουμε τέσσερις υποψηφίους. Οι τρεις είναι από πολιτικό τζάκι.

Ο ένας, εγώ, είμαι ένας από εσάς. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ ωραίο για τη Νέα Δημοκρατία ότι ένας από εσάς, ένας από εμάς, μπορεί να διεκδικεί την αρχηγία. Εάν εγώ εκλεγώ, σημαίνει ότι ο καθένας από εσάς μπορεί να ονειρεύεται ότι αύριο θα εκλεγεί.

Δεύτερον, πιστεύω ότι πρέπει να παύσουμε να ψηφίζουμε πολιτικούς οι οποίοι απλώς κοιτούν την εικόνα τους και πρέπει να ψηφίζουμε πολιτικούς που είναι αποτελεσματικοί, που μπαίνουν στη φωτιά και που επιτυγχάνουν τον στόχο τους.

[pullquote align=»left» cite=»» link=»» color=»#dc3522″ class=»» size=»»]Κανένας φόβος δεν υπάρχει για κλυδωνισμούς και διασπάσεις[/pullquote]

Και στα δύο υπουργεία που πήγα, και στο Ναυτιλίας, αλλά και στο Υγείας, άφησα πίσω μου έργο, όπου όποιος ασχολείται με αυτά τα υπουργεία ξέρει ότι δεν άφησα να περάσει και να πάει χαμένη ούτε μία μέρα. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο σκοπεύω να ασκήσω την ευθύνη της αρχηγίας της παρατάξεως, εάν οι νεοδημοκράτες μού την προσφέρουν. Θα δουλεύουμε κάθε μέρα. Δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένη ούτε μία μέρα.

Ε: Δηλώνετε δεξιός. Οι άλλοι υποψήφιοι λέτε ότι είναι πιο κεντρώοι ή κεντρώοι. Θέλετε τη Ν.Δ. πιο δεξιά; Εκεί θα πρέπει να κάνει άνοιγμα;

Ολη αυτή η συζήτηση είναι παρελκυστική. Η Ν.Δ. είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα και κεντροδεξιό θα παραμείνει. Για να είναι κεντροδεξιό, σημαίνει ότι έχει κάποιους δεξιούς και κάποιους κεντρώους. Είναι εξίσου δίκαιο και θεμιτό να διεκδικεί την αρχηγία ένας δεξιός, όπως εξίσου δίκαιο και θεμιτό να διεκδικεί την αρχηγία ένας κεντρώος.

Δεν έχουμε και τόσο πολλά τα οποία μας χωρίζουν. Παραμένει κεντροδεξιά η παράταξη και θα παραμείνει. Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ν.Δ. είναι κάποιον αρχηγό που θα εμπνεύσει πάθος και πίστη για τις ιδέες του. Πιστεύω ότι αυτό μπορώ να το κάνω.

Ε: Στις πρόσφατες δηλώσεις σας επικαλείστε πάντα τον Ν. Σαρκοζί. Ποια χαρακτηριστικά της πολιτικής του βρίσκετε πως θα μπορούσατε να προσαρμόσετε στην Ελλάδα;

Πιστεύω τρία πράγματα όσον αφορά τον Νικολά Σαρκοζί. Η προσπάθειά του να συνδυάσει την ευρωπαϊκότητα του κόμματος της γαλλικής Δεξιάς με την υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας, ένα. Δύο, η πολιτική του στα ζητήματα του νόμου, της τάξης και της εθνικής ασφάλειας, όπου χαρακτηρίστηκε και επιτυχημένη και αν θέλετε, ας πούμε τη φράση, σκληρή. Και τρία, η αμφισβήτηση για τον Νικολά Σαρκοζί των παραδοσιακών πολιτικών οικογενειών της Γαλλίας. Είναι τρία χαρακτηριστικά που μας ενώνουν.

Ε: Στην αναφορά του Ν. Σαρκοζί το μυαλό των περισσότερων μάλλον θα πάει στην καταστολή της εξέγερσης στα προάστια του Παρισιού. Εδώ τι νόημα έχει όταν όλη η Ευρώπη συζητάει για την προσφυγική κρίση;

Μα ακριβώς λόγω της μεγάλης κρίσης του μεταναστευτικού χρειαζόμαστε έναν πρωθυπουργό που θα δίνει τον τόνο ότι είναι ικανός να το διαχειριστεί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και με σεβασμό στην εθνική ταυτότητα και στη συνοχή της κοινωνίας μας.

[pullquote align=»right» cite=»» link=»» color=»#dc3522″ class=»» size=»»]Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε γρήγορα, ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι είναι λαθρομετανάστες προς απέλαση.[/pullquote]

Πρέπει να συνδυάσουμε και τα δύο: απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να ξεχωρίζουμε γρήγορα ποιοι είναι οι πρόσφυγες για να τους δίνουμε γρήγορα τα νόμιμα έγγραφα, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να ταξιδεύουν για να προστατεύουν τη ζωή τους, αλλά από την άλλη θα πρέπει να μπορούμε εξίσου γρήγορα να ξεχωρίζουμε ποιοι από όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι πρόσφυγες αλλά είναι λαθρομετανάστες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την προσφυγική κρίση και αυτούς να τους προχωρούμε στην εφαρμογή του νόμου με την άμεση και όσο πιο γρήγορη γίνεται διοικητική τους απέλαση.

Ε: Ως προς την οικονομική και κοινωνική πολιτική, ποιες είναι οι διαφορές σας με τους συναδέλφους σας;

Εγώ είμαι φιλελεύθερος δεξιός. Τι θα πει αυτό. Πιστεύω σε ένα μικρότερο και λειτουργικότερο κράτος, το οποίο θα παίζει τον ρόλο του διαιτητού στην ιδιωτική οικονομία, αλλά δεν θα εμπλέκεται το ίδιο στην ιδιωτική οικονομία ή θα εμπλέκεται όσο γίνεται λιγότερο.

Δεν πιστεύω στο κράτος επιχειρηματία. Από την άλλη, πιστεύω απόλυτα ότι είναι ευθύνη του κράτους η κοινωνική προστασία. Δηλαδή πρέπει να αξιοποιήσουμε τη χαμηλότερη φορολογία και τα κίνητρα που θα δώσουμε στην ιδιωτική οικονομία για να αναπτυχθεί η οικονομία μας, ώστε από εκεί να εισπράξουμε περισσότερους φόρους για να τα περάσουμε ως κοινωνική μεταβίβαση σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη την προστασία μας μέσα στην κοινωνία μας, δηλαδή στους πιο αδύναμους από εμάς. Πρέπει να συνδυάσουμε και τα δύο.

Ε: Συνάδελφοί σας λένε ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες αν κατέβαινε αντί για εσάς ο Μ. Βορίδης. Γιατί τελικά κατεβαίνετε εσείς;

Δεν είμαι εκπρόσωπος Τύπου του κυρίου Βορίδη. Μπορείτε να κάνετε όποια ερώτηση θέλετε στον κύριο Βορίδη. Ήταν φίλος μου, είναι φίλος, θα είναι φίλος μου, αλλά αυτή η εκστρατεία γίνεται από τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Ε: Με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά συνομιλήσατε πριν ανακοινώσετε την απόφασή σας;

Με τον Αντώνη Σαμαρά, ένα πρόσωπο που το εκτιμώ αφάνταστα, που μου έδωσε την ευκαιρία να γίνω υπουργός στην κυβέρνησή του και τον ευχαριστώ γι’ αυτό, που με όρισε κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, μια εξαιρετικά κρίσιμη θέση, και που μου άνοιξε την πόρτα για να έρθω στη Ν.Δ., έχω προσωπική επαφή αλλά δεν έχει την οποιαδήποτε εμπλοκή στην υποψηφιότητά μου.

Ε: Εχετε απαντήσει, βέβαια, σε προηγούμενη συνέντευξη ότι δεν είστε λαγός. Αυτό σημαίνει ότι δεν πάτε για την καταγραφή της δεξιάς τάσης στη Ν.Δ.;

Σας είπα, κατεβαίνω για να κερδίσω.

Ε: Βεβαίως ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός. Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. Αλλά τι θα γίνει αν η Ν.Δ. χάσει και άλλη εκλογική αναμέτρηση;

Εάν εκλεγώ στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, την επόμενη φορά που θα γίνουν εκλογές θα νικήσω τον Αλέξη Τσίπρα.

Ε: Στο παρελθόν μετά από ήττες είχατε περάσει κλυδωνισμούς και διασπάσεις.

Κανένας φόβος δεν υπάρχει για κλυδωνισμούς και διασπάσεις. Η ενότητα της Ν.Δ. είναι απολύτως εξασφαλισμένη. Μετά από αυτή τη διαδικασία θα είμαστε πιο ενωμένοι και πιο αγαπημένοι.

Ε: Θεωρείτε ότι όποιος εκλεγεί θα έχει την άλλη μέρα πλήρη υποστήριξη ή θα είναι δέσμιος των ισορροπιών που θα προκύψουν;

Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου. Εάν νικήσω, θα υπάρχει πλήρης ενότητα και δεν θα είμαι δέσμιος κανενός. Θα σεβαστώ και την ιστορία του καθενός αλλά και την ανάγκη και την εντολή του λαού για μία ανοιχτή Ν.Δ. χωρίς επετηρίδες. Εάν χάσω, θα υπηρετήσω τον όποιον πρόεδρο εκλεγεί με πίστη και αφοσίωση, γιατί προέχει η ενότητα του κόμματος.

Ε: Ο νέος πρόεδρος θα είναι αντι-Τσίπρας; Και στο παρελθόν η Ν.Δ. έκανε επιλογή με το πρόθεμα το «αντί» και θα ήθελα ένα σχόλιο.

Η Ν.Δ. είναι αδιανόητο να ψάχνει τον αντι-Τσίπρα. Είναι σαν να θεωρούμε τον Τσίπρα κάτι ιδιαίτερα πολιτικά σπουδαίο. Νομίζω ότι τον έχουμε μεγαλώσει περισσότερο από ό,τι του αξίζει. Η Ν.Δ. πρέπει να βρει εκείνο τον αρχηγό που θα μπορέσει να εμπνεύσει τους οπαδούς της, θα συσπειρώσει τον κόσμο της για να κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αυτό θα το κάνει προβάλλοντας τις ιδέες της Ν.Δ., τις ιδέες της ελεύθερης οικονομίας, τις ιδέες της ελευθερίας, τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, τις ιδέες του μικρότερου και λειτουργικού κράτους, τις ιδέες της εθνικής ανεξαρτησίας, τις ιδέες της υπερήφανης εξωτερικής πολιτικής, τις ιδέες της προασπίσεως της παράδοσης και της παραδοσιακής συγκρότησης της κοινωνίας.

Αυτές τις ιδέες εάν τις εκφράσει κάποιος με πίστη και αφοσίωση, η Ν.Δ. θα γίνει πολιτικά κυρίαρχη. Τώρα, το να ψάχνει η Ν.Δ. τον αντι-Τσίπρα θα ήταν σαν να δεχόταν ότι η Ν.Δ. ετεροκαθορίζεται. Η Ν.Δ. δεν ετεροκαθορίζεται. Η Ν.Δ. είναι και πρέπει να είναι και πρέπει να ξαναγίνει ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού.

Μπάμπης Αγρολάμπος

Right Now
Το Rightnow είναι μία αδέσμευτη ενημερωτική πύλη της Νέας Ελληνικής Δεξιάς.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Αφήστε μια απάντηση