Ο δρόμος προς τον «Παράδεισο» περνά για την πλειονότητα των προσφύγων και λαθρομεταναστών από την Βαλκανική χερσόνησο. Οι αντιδράσεις των βαλκανικών κρατών όμως ποικίλουν. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνοψίζει την στάση τους μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της παρ’ ολίγον ευρωπαϊκής Τουρκίας, μέσω της οποίας καταλήγουν οι περισσότεροι μετανάστες στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο:

Η Τουρκία, η οποία έχει δεχθεί μέχρι στιγμής πάνω από 2 εκατομμύρια λαθρομετανάστες, διατείνεται ότι έχει σφραγίσει ερμητικά σύνορα προς Βουλγαρία και Ελλάδα. Παρά ταύτα, κάθε τόσο πρόσφυγες και λαθρομετανάστες παίρνουν το ρίσκο να διασχίσουν τα μικρά στενά που διαμορφώνονται μεταξύ των ελληνικών νήσων και των τουρκικών παραλίων. Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κυβερνήσεως, φέτος 274 λαθρομετανάστες έχουν χάσει την ζωή τους εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, ενώ έχουν διασωθεί περί τις 53.000.

Η Ελλάδα, αφενώς ασκεί μία εντελώς χαλαρή στάση, χάρις και στις ιδεοληψίες της ελληνικής κυβερνήσεως, και αφετέρου είναι πολύ δύσκολο να ανακόψει κανείς την πορεία όσων διά θαλάσσης κατευθύνονται προς την Ελλάδα, καθώς αυτό θα έθετε αυτομάτως σε κίνδυνο της ζωές τους. Από την άλλη, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι υπάρχουσες υποδομές, δεν επιτρέπουν την φιλοξενία αυτών των χιλιάδων ανθρώπων, εντός της χώρας. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα προσπαθεί να διευκολύνει την όσο το δυνατόν πιο ταχεία και ανώδυνη πρόσβασή τους στα σύνορα με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και δη τα Σκόπια, απ’ όπου περνάει το «μονοπάτι» για τις πλούσιες κεντροευρωπαϊκές χώρες προορισμού των μεταναστών.

Τα Σκόπια έχουν πάψει να ενδιαφέρονται για τους λαθρομετανάστες, καθώς ταλανίζονται από πολιτική κρίση, η οποία δεν αποκλείεται σύντομα να οδηγήσει σε παραίτηση της κυβερνήσεως και σ’ εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι η μόνη άμεση περαιτέρω ενέργεια από μέρους του γειτονικού μας κρατιδίου θα μπορούσε να είναι το σφράγισμα των συνόρων με την χώρα μας, πράγμα που θα προξενούσε επικίνδυνες καταστάσεις στα βόρεια σύνορά μας.

Η Σερβία διευκολύνει την διέλευση των λαθρομεταναστών και με την καλή τους αντιμετώπιση ελπίζει σε έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή βέβαια η στάση, ενοχλεί ιδιαιτέρως την γειτνιάζουσα με το σερβικό κράτος Ουγγαρία, η οποία προχώρησε σε ασφάλιση των συνόρων της με την Σερβία, εγκαθιστώντας έναν τεράστιο φράχτη, ανάλογο με αυτόν της Ελλάδος στον Έβρο. Έχοντας δε την πιο αυστηρή στάση απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, η Ουγγαρία επεκτείνει τώρα τον φράχτη και στα σύνορά της με την Κροατία και την Σλοβενία. Ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν, δεν θέλει απλά να προστατέψει την χώρα της έναντι των ορδών των λαθρομεταναστών αλλά και τον ευρωπαϊκό Χριστιανισμό, ο οποίος απειλείται από την δημογραφική και θρησκευτική αλλίωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Η Κροατία από την αρχή αντελήφθη τον ρόλο της ως χώρα-τράνζιτ και επεδίωξε να προβάλει το υποδειγματικά ανθρωπιστικό της πρόσωπο. Ωστόσο, θα ήταν πολυτέλεια να ελπίζει κανείς ότι κατεγράφη έστω και ένας από τους 60.000 λαθρομετανάστες που βρέθηκαν στην χώρα. Τουναντίον προταρχικό μέλημα της Κροατίας ήταν να προωθεί κατά δεκάδες χιλιάδες όλους τους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες προς την Ουγγαρία.

Τέλος, η Σλοβενία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού της, Μίρο Τσέραρ ως «Φρουρό των Συνόρων του Σένγκεν». Γι’ αυτό και εν’ αντιθέσει με την Κροατία, οι πρόσφυγες καταγράφονται και εν συνεχεία μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αυστρία και την Γερμανία. Ο αριθμός βέβαια όσων μετακινήθηκαν μέσω Σλοβενίας δεν υπερβαίνει τους 3.600.

Συμπερασματικά, είναι ευτύχημα που όλες οι βαλκανικές χώρες δεν φημίζονται για την οικονομική τους ευημερία. Διαφορετικά, ήδη ο πληθυσμός τους θα είχε διπλασιασθεί χάρις στην παραμονή όλων αυτών που σήμερα συνοστίζονται στα σύνορα των κεντροευρωπαϊκών «Παραδείσων».

Right Now
Το Rightnow είναι μία αδέσμευτη ενημερωτική πύλη της Νέας Ελληνικής Δεξιάς.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Αφήστε μια απάντηση