Ευρεία επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των φορολογικών συντελεστών με τεχνική βοήθεια από τους Θεσμούς προανήγγειλε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης που ακολούθησε την παράδοση του χαρτοφυλακίου του, στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Τσακαλώτος, κατέγραψε ως βασικές προτεραιότητες στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τις παρεμβάσεις στο χρέος.

Αναφέρθηκε όμως και στην ανάγκη το ΥΠΟΙΚ να στηρίξει το έργο των υπολοίπων υπουργείων για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις αλλά και να επιχειρήσει να φέρει κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από τη αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και από άλλα πεδία από τα οποία θα αναζητηθεί χρήμα.

Οι αλλαγές στη φορολογία

Ο κ. Χουλιαράκης, που πλέον έχει αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ με έδρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γνωστοποίησε οτι έχει γίνει ήδη προετοιμασία μέτρων για την καλύτερη κατανομή του δημοσιονομικού βάρους με τη συνδρομή τεχνικής βοήθειας από τους Θεσμούς. Ανέφερε οτι στόχος είναι:

– μια προοδευτικότερη φορολογία εισοδήματος

– η απάλειψη άδικων ή ξεπερασμένων χρονικά φοροαπαλλαγών και,

– το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή εισοδήματος

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ένα από τα τρία μεγάλα πεδία στα οποία είναι δράσεις το ΥΠΟΙΚ τον τελευταίο μήνα «είναι η προετοιμασία σε θέματα που αφορούν στη μείωση των ανισοτήτων ή της καλύτερης κατανομής του δημοσιονομικού βάρους. Έχουμε, λοιπόν, ήδη συνεργασία για την αναθεώρηση, την επισκόπηση, του φόρου εισοδήματος με στόχο να γίνει πιο προοδευτικός, να απαλειφθούν εξαιρέσεις που είναι άδικες ή παλιές, ξεπερασμένες και να ξαναδούμε το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος, που νομίζουμε ότι έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων. Αυτό είναι ένα παράδειγμα.

Υλοποίηση στο 61%

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, είναι παραδοτέο ήδη το 61% των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς την Ε.Ε. «Είμαστε μπροστά στο βαθμό υλοποίησης» ανέφερε. Έκανε λόγο επίσης για δράσεις ανάσχεσης της ύφεσης για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με επίκεντρο την Υγεία και τα νοσοκομεία, αλλά και για υπουργική απόφαση η οποία ετοιμάζεται και θα έχει ως στόχο την περαιτέρω χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων που αφορούν τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι στο EWG αύριο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σύμβουλος του πρωθυπουργού, που εκπροσώπησε τη χώρα και στο EWG της 31ης Αυγούστου, ενώ ο Γ. Χουλιαράκης θα διατηρήσει και τη θέση ως πρόεδρος ΣΟΕ.

Rightnow Newsroom
Το Rightnow είναι μία αδέσμευτη ενημερωτική πύλη της Νέας Ελληνικής Δεξιάς.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Αφήστε μια απάντηση