Σαν σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου…

  • το 480 π.Χ. ο ελληνικός στόλος με επιφαλής τον Ευρυβιάδη και τον Θεμιστοκλή νικά τον περσικό στόλο του Ξέρξη Α’ στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας,
  • το 880 πεθαίνει ο Καρλομάγνος, βασιλιάς της Βαυαρίας,
  • το 1824 πυρπολούνται από τον Κανάρη δύο τουρκικά πλοία στη Χίο,
  • το 1869 «Ο Χρυσός του Ρήνου», πρώτο μέρος της τετραλογίας «Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, στο Μόναχο,
  • το 1915 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος προκαλεί και νέα παραίτηση του Βενιζέλου από την πρωθυπουργία,
  • το 1960 υπογράφεται σύμβαση για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίων στην περιοχή Θεσσαλονίκης-Κατερίνης, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Τεξανού ανεξάρτητου παραγωγού πετρελαίων Χάντσελ,
  • το 1961 υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή σήραγγας εκτροπής των υδάτων του Αχελώου, μεταξύ της Δ.Ε.Η. και της αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρίας Κάιζερ,
  • το 1975 πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρίτσαρντ Νίξον στην Καλιφόρνια, από τη Σάρα Τζέιν Μουρ,
  • το 1996 στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην εξουσία με 41,4% και 162 έδρες, έναντι 38,1% για τη ΝΔ και 108 έδρες. Το ΚΚΕ λαμβάνει 5,6% και 11 έδρες, ο Συνασπισμός 5,1% και 10 έδρες, το ΔΗΚΚΙ 4,4% και 9 έδρες, ενώ η Πολιτική Άνοιξη λαμβάνει το 2,94% και δεν μπαίνει στη Βουλή. Παραιτείται ο πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 25 Σεπτεμβρίου ορκίζεται νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ

Ο Θεμιστοκλής του Νεοκλέους ο Φρεάριος (527 π.Χ. – 459 π.Χ.)
Ο Θεμιστοκλής του Νεοκλέους ο Φρεάριος (527 π.Χ. – 459 π.Χ.)

«Τείχος Τριτογενεί ξύλινον διδοί ευρύοπα Ζευς μούνον απόρθητον τελέθειν, το σε τέκνα τ’ ονήσει. Μηδέ ου γ’ ιπποσύνην τε μένειν και πεζόν ιόντα πολλόν απ’ ηπείρου στρατόν ήσυχος, αλλ’ υποχωρείν νώτον επιστρέψας· έτι τοι ποτέ καντίος έσση».
(μεταφρ: Ο πανεπόπτης Ζευς κάνει την χάρη στην Αθήνα να μείνει απόρθητο μόνο το ξύλινο τείχος, τούτο θα σώση και εσένα και τα παιδιά σου. Μη περιμένεις λοιπόν ήσυχα το ιππικό ούτε τον πεζό στρατό, αλλά υποχώρησε και στρέψε τα νώτα· και θα έλθει κάποτε ο καιρός να αντισταθείς.)

Αυτόν τον χρησμό είχε δώσει στον Θεμιστοκλή το Μαντείο των Δελφών δέκα χρόνια νωρίτερα. Κι ο μεγάλος άνδρας είχε κοπιάσει πολύ για να πείσει τους Αθηναίους να κατασκευάσουν διακόσιες τριείρεις, καθώς πίστευε ότι αυτό εννοούσε το Μαντείο μιλώντας για ξύλινα τείχη.

Έτσι, τα Περσικά στρατεύματα έφτασαν χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση στην Αττική, κατέλαβαν την Αθήνα, πυρπόλησαν την Ακρόπολη και τα λοιπά ιερά των Αθηναίων, βρίσκοντας όμως μια πόλη σχεδόν έρημη. Ο άμαχος πληθυσμός είχε αποσταλεί στην Τροιζήνα, στην Αίγινα και στην Σαλαμίνα. Οι δε στρατεύσιμοι είχαν επιβαβασθεί σε στα διακόσια πλοία και ανέμεναν.

Οι μόνοι εναπομείναντες ήταν κάποιοι γέροντες καθώς και ορισμένοι που δεν επείθοντο από την ερμηνεία του Θεμιστοκλέους. Αυτούς οι Πέρσες τους κατέσφαξαν έναν προς ένα.

Κι ο χρησμός κατέληγε:

«Ω θείη Σαλαμίς, απολείς δε συ τέκνα γυναικών ήπου σκιδναμένης Δημήτερος, ή συνιούσης».
(μετάφρ: Ω θεσπέσια Σαλαμίνα, εσύ θα χάσεις παιδιά γυναικών την ώρα της σποράς ή της συγκομηδής των Δημητριακών καρπών.)

Η υπόλοιπη ιστορία είναι γνωστή. Ο Θεμιστοκλής οδήγησε τους ενωμένους Έλληνες σε μία από τις ενδοξότερες νίκες στην πολεμική ιστορία της πατρίδος μας. Στο κάλεσμα του Αθηναίου ηγέτου ακούστηκε και ο γνωστός ύμνος, διασωθείς από τον Αισχύλο, που συνοδεύει έκτοτε όλα τα πολεμικά έπη του Ελληνισμού:

«ω παίδες Ελλήνων ίτε,
ελευθερούτε πατρίδ’ ελευθερούτε δε
παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη,
θήκας τε προγόνων· νυν υπέρ πάντων αγνών».
(μετάφρ: Ω παίδες των Ελλήνων προχωρείτε,
ελευθερώνετε την πατρίδα, ελευθερώνετε
παιδιά, γυναίκες, και τα ιερά των πατρώων θεών,
και τους τάφους των προγόνων· τώρα ο αγώνας μας
είναι υπέρ όλων.)

Right Now
Το Rightnow είναι μία αδέσμευτη ενημερωτική πύλη της Νέας Ελληνικής Δεξιάς.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Αφήστε μια απάντηση