Γεώργιος Σεφέρης

Σαν σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου, μεταξύ άλλων…

 • Το 1187 ο Σαλαντίν αρχίζει την πολιορκία της Ιερουσαλήμ,
 • Το 1519 Φερδινάνδος Μαγγελάνος σαλπάρει από το Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα με αποστολή τον περίπλου της Γης,
 • Το 1881 ο Τσέστερ Άρθουρ ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ,
 • Το 1925 σκοτώνεται μετά από οκτάωρη συμπλοκή με χωροφύλακες ο διαβόητος λήσταρχος Φώτης Γιαγκούλας,
 • Το 1939 σεισμός 6,3 Ρίχτερ πλήττει την Κεφαλονιά,
 • Το 1946 διοργανώνεται το πρώτο Φεστιβάλ των Καννών,
 • Το 1951 οι Ελβετοί αρνούνται σε δημοψήφισμα το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, ενώ την ίδια ημέρα αποφασίζεται στην Οτάβα από το ανώτατο συμβούλιο του ΝΑΤΟ η ένταξη της Ελλάδος και της Τουρκίας στην συμμαχία,
 • Το 1957 πεθαίνει ο Φινλανδός συνθέτης Γιαν Σιμπέλιους,
 • Το 1960 διεξάγεται το πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη,
 • Το 1971 πεθαίνει ο νομπελίστας Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης,
 • Το 1973 ορκίζεται αιρετός πρόεδρος ο Γεώργιος Παπαδόπουλος,
 • Το 1989 παραπέμπονται από την Βουλή στο Ειδικό Δικαστήριο οι Ανδρέας Παπανδρέου, Θόδωρος Τόμπρας και Κώστας Τσίμας ως υπεύθυνοι για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών,
 • Το 2002 ιδρύεται στην Τρίπολη το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,
 • Το 2003 η Λετονία αποφασίζει με δημοψήφισμα και πλειοψηφία 67% την ένταξή της στην Ε.Ε.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ

George_SeferisΟ νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1900 και το επάγγελμά του ήταν διπλωμάτης. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Σεφεριάδης. Το 1914 η οικογένειά του μετανάστευσε στην Ελλάδα και ο Σεφέρης φοίτησε στο Πρότυπο Κλασσικό Γυμνάσιο Αθηνών. Στη συνέχεια, το 1917 ενεγράφη στην Νομική Σχολή, όμως η οικογένεια μετανάστευσε και πάλι στο Παρίσι, οπότε ο νεαρός Σεφέρης έπρεπε να ολοκληρώσει εκεί τις νομικές σπουδές του. Στο Παρίσι παρέμεινε μέχρι το 1924 και ο επόμενος σταθμός ήταν το Λονδίνο, όπου τελειοποίησε τα Αγγλικά του ώστε να γίνει δεκτός από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ένα χρόνο αργότερα επιστρέφει στην Αθήνα και διορίζεται στην διπλωματική υπηρεσία ως ακόλουθος.

Η διπλωματική του καριέρα του δίνει την δυνατότητα να αλλάζει διαρκώς παραστάσεις και αυτό βοηθάει στο να παραμένει ενεργός στο λογοτεχνικό του έργο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Κάποιες διαλέξεις του για τον Μακρυγιάννη στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο το 1944 θα τον καταστήσουν δυσάρεστο στον Γεώργιο Παπανδρέου, η κυβέρνηση του οποίου θα το παύσει από Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών το 1944. Το 1945 αναλαμβάνει ιδιαίτερος του Αντιβασιλέως Δαμασκηνού, τον οποίον πρώτος αυτός παρακινεί να θέσει ζήτημα ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα. Αυτή του όμως η θητεία, όπως και η προηγούμενη θα τον θέσουν στο στόχαστρο πολιτικών κύκλων. Το Κυπριακό εξακολουθεί να τον συγκινεί ιδιαιτέρως και γνωρίζει ότι η παρουσία του στο Λονδίνο θα ήταν χρήσιμη. Παρ’ ότι αρχικά το 1951 το καταφέρνει θα μετατεθεί έναν χρόνο αργότερα στην Βυρητό. Τελικά, το 1956 τοποθετείται από τον νέο Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα στην Διεύθυνση του Υπουργείου για την Κύπρο. Έναν χρόνο αργότερα αναλαμβάνει καθήκοντα Πρέσβη της Ελλάδος στο Λονδίνο, θέση που διατηρεί μέχρι και το 1962.

Το 1963 θα βραβευθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, έπαθλο για το οποίο είχε προταθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν από τον διάσημο λογοτέχνη Τ.Σ. Έλιοτ. Οι διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό ήταν απανωτές εν συνεχεία. Την ίδια στιγμή η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα εκτραχύνεται με κατάληξη το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Η Αριστερά θα τον προσεγγύσει μέσω του Μίκη Θεοδωράκη για να συστρατευθεί στον αντιδικτατορικό αγώνα. Όμως αυτός κρατά τις αποστάσεις του, παρ’ ότι δεν είναι φίλος του καθεστώτος, το οποίο ύστερα από ομιλία του που αναμεταδόθηκε από τους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ευρώπης, θα του αφαιρέσει τον τίτλο του Πρέσβεως επί τιμή το 1969.

Το έλκος που τον βασάνιζε από τα νεαρά του χρόνια θα τον οδηγήσει εν τέλει στον θάνατο, την Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου του 1971.

Right Now
Το Rightnow είναι μία αδέσμευτη ενημερωτική πύλη της Νέας Ελληνικής Δεξιάς.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Αφήστε μια απάντηση