Ο Διεθνής Οργανισμός για την Μετανάστευση (IOM) ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ προσφύγων, οι οποίοι διέσχισαν την Μεσόγειο κατά την διάρκεια του 2015. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, 432.761 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, αριθμός που ξεπερνά το διπλάσιο του αντιστοίχου για το 2014. Η «συντριπτική πλειονότητα των αφίξεων» κατεγράφη στην Ελλάδα (309.356) and και στην Ιταλία (121.139), αναφέρει ο IOM. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περί τους 2.748 λαθρομετανάστες πέθαναν διασχίζοντας την Μεσόγειο, ενώ το Κανάλι της Σικελίας θεωρείται η πιο φονική διαδρομή».

Βάσει των λεγομένων του Ρόμπερτ Κρέπινκο, επικεφαλής της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος της Europol, «ο αριθμός των εγκληματικών ενεργειών αυξάνεται με την ίδια ταχύτητα που αυξάνεται ο αριθμός των λαθρομεταναστών.» Προσέθεσε δε, ότι πολλοί από τους σωματεμπόρους είναι πρώην έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι άλλαξαν αντικείμενο με την έναρξη της προσφυγικής κρίσεως.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει στρατιωτική επιχείρηση κατά των σωματεμπόρων στην Μεσόγειο, αναφέρει το AFP. Οι αρχές σχεδιάζουν να σταματήσουν και να καταστρέψουν βάρκες, με σκοπό να διαλύσουν τα δίκτυα που επιχειρούν από την εμπόλεμη Λιβύη.

Τον Ιούνιο, η ΕΕ ανέθεσε στην Ναυτική Δύναμη Μεσογείου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (EUNAVFOR Med) «να καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για την αναγνώριση, κατάληψη και εξουδετέρωση σκαφών και λοιπών μέσων που γεννούν την παραμικρή υποψία ότι χρησιμοποιούνται από σωματεμπόρους». Πλέον θα επιτρέπεται και το σταμάτημα και, αν κριθεί απαραίτητη, η καταστροφή σκαφών που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά λαθρομεταναστών.

«Πλέον, πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να ενεργοποιηθεί η δεύτερη φάση της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο AFP.

Ωστόσο, η δεύτερη φάση της επιχείρησης, η οποία εγκρίθηκε την Δευτέρα, περιορίζει την Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη Μεσογείου στο να επιχειρεί σε Διεθνή Ύδατα, ενώ η τρίτη φάση θα περιελάμβανε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά σωματεμπόρων εντός των Λυβικών Χωρικών Υδάτων, με σκοπό την καταστροφή των σκαφών και των δικτύων τους προ του απόπλου τους, αναφέρει το AFP.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ WASHINGTON POST

Μία πρόσφατη έκθεση της Washington Post αποκαλύπτει ότι το δίκτυο σωματεμπορίας ανθεί χάρις στην προσφυγική κρίση. Οι σωματέμποροι προσφέρουν βοήθεια σε όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την καταδίκη με σημαντικό οικονομικό όφελος, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση των αναζητούντων το πολιτικό άσυλο.

Οι επιλογές που προσφέρονται στους πρόσφυγες από τους σωματεμπόρους ποικίλουν, από μία απλή διέλευση γέφυρας μέσα σε νταλίκα μέχρι αεροπορικό ταξίδι απευθείας από την Τουρκία στην Σουηδία.

«Ως παγκόσμια εγκληματική επιχείρηση, είναι πολύ προσοδοφόρα», δηλώνει ο Πάτρικ Ένγκστρεμ, επικεφαλής του τμήματος Συνοριοφυλακής της Σουηδικής Αστυνομίας.

Right Now
Το Rightnow είναι μία αδέσμευτη ενημερωτική πύλη της Νέας Ελληνικής Δεξιάς.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Αφήστε μια απάντηση