Το όρος Άσο, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ιαπωνίας, εξερράγη την Δευτέρα, εκπέμποντας καπνό σε ακτίνα 2χλμ και αναγκάζοντας τους τουρίστες που βρίσκονταν στην περιοχή να την εγκαταλείψουν εσπευσμένα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς, όμως οι τοπικές αρχές προσδιόρισαν τον τον κίνδυνο με βαθμό 3 στην κλίμακα των 5.

Το ύψους 1.595 μ. όρος Άσο βρίσκεται στο νοτιότερο νησί της Ιαπωνίας, το Κιούσου και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για πεζοπορία στην χώρα, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό τουριστών. Είναι επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό της Ιαπωνίας και έχει μία από τις μεγαλύτερες καλντέρες στον κόσμο, καλύπτοντας μία περιοχή εκτάσεως 25 χλμ. από Βορά προς Νότο και 18 χλμ. από Ανατολή προς Δύση.

Οι επίσημες αρχές αναφέρουν ότι γύρω στα 30 άτομα είχαν σταθμεύσει κοντά στην κορυφή όταν εξερράγη το ηφαίστειο, όμως πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το σημείο εγκαίρως. Συνολικά, περίπου 100 τουρίστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους δεν υπήρχε κάποια ένδειξη ότι επήρχετο η έκρηξη.

Μέχρι στιγμής δεν αναμένεται και δεύτερη έκρηξη, σύμφωνα με επιστήμονες του Ιαπωνικού Μετεωρολογικού Πρακτορείου. Η ίδια υπηρεσία ζήτησε από τον κόσμο προσοχή στις κατολισθήσεις, οι οποίες μπορούν να προκληθούν από την εκτόξευση βράχων σε μία ακτίνα ενός περίπου χιλιομέτρου από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Η ηφαιστιακή δραστηριότητα έχει ενταθεί τελευταία στην Ιαπωνία. Να θυμίσουμε ότι η μεγαλύτερη ηφαιστειακή καταστροφή των τελευταίων 90 ετών, με 63 νεκρούς, συνέβη προ ενός έτους στο όρος Οντάκε, στην κεντρική Ιαπωνία, ενώ οι αρχές εκκένωσαν τον περασμένο Μάιο ένα νησάκι κοντά στο Κιούσου, λόγω μίας άλλης εκρήξεως.

Right Now
Το Rightnow είναι μία αδέσμευτη ενημερωτική πύλη της Νέας Ελληνικής Δεξιάς.

Αφήστε μια απάντηση