Άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των τελευταίων 10 ετών για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων αποκτούν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Με απόφαση που υπέγραψε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν πλέον όλες τις αναλήψεις και τις καταθέσεις ποσών που έγιναν στους συγκεκριμένους λογαριασμούς τα τελευταία 10 χρόνια. Με την απόφαση του κ. Αλεξιάδη, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το περίφημο «καταθεσιολόγιο».

Παρέχεται, δηλαδή, η δυνατότητα σε φορείς και ελεγκτές του Δημοσίου που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο να έχουν αυτόματη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων κατά την τελευταία δεκαετία.

Με βάση το «καταθεσιολόγιο», πρόκειται να γίνει μαζική διασταύρωση των τραπεζικών υπολοίπων των φορολογουμένων με τις φορολογικές δηλώσεις τους. Όπου προκύψουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων, θα υπάρξει ειδοποίηση του φορολογουμένου, ώστε να προσέλθει στην Εφορία και να δικαιολογήσει τη διαφορά. Αν η διαφορά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, τότε ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο.

Επίσης, με την ενεργοποίηση του συστήματος θα επισπευσθούν οι διαδικασίες ελέγχου για τις εξής περιπτώσεις, όπου υπάρχουν ενδείξεις για φοροδιαφυγή:

  • Σε 1.364.069 καταθέτες μεγάλων ποσών που περιλαμβάνονται σε 65 ψηφιακούς δίσκους (CDs). Πρόκειται για λίστες με στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από την 1/1/2000 έως και τις 8/6/2012 πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς (εκτός λογαριασμών όψεως), μέσω των οποίων είχαν διενεργηθεί, τουλάχιστον σε ένα έτος, συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ ή εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ.
  • Στα 1.727 φυσικά και νομικά πρόσωπα που τελικά ταυτοποιήθηκαν από τη «λίστα Λαγκάρντ» σε επίπεδο ΑΦΜ.
  • Στη λίστα «εμβασμάτων εξωτερικού». Πρόκειται για ένα CD το οποίο περιλαμβάνει «στοιχεία εμβασμάτων φυσικών προσώπων στο εξωτερικό, για το χρονικό διάστημα από το έτος 2009 έως τον Ιούνιο του έτους 2012» (σύνολο φυσικών προσώπων: 54.246, σύνολο εμβασμάτων: 22.009.295.375 ευρώ).
  • Στη λίστα των Ελλήνων καταθετών του Λουξεμβούργου.
  • Στη λίστα της «Μεγάλης Βρετανίας». Η λίστα αυτή αφορά συνολικά 306 περιπτώσεις προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στη Βρετανία. Έως σήμερα έχει γίνει ταυτοποίηση 32 προσώπων και έχουν εκδοθεί αντίστοιχες εντολές ελέγχου, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στέλιος Κράλογλου

Right Now
Το Rightnow είναι μία αδέσμευτη ενημερωτική πύλη της Νέας Ελληνικής Δεξιάς.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Αφήστε μια απάντηση