Αμφιβολίες για το κατά πόσον μια νέα κυβέρνηση με το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό μπορεί να φέρει εις πέρας τα συμφωνηθέντα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, όπως προβλέπονται στο νέο μνημόνιο, εκφράζουν από το Λονδίνο και το επενδυτικό roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι ξένοι επενδυτές.
Διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές επισήμαιναν διαρκώς κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης το πλήγμα που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες η επενδυτική εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα, τόσο λόγω των γεγονότων των τελευταίων μηνών που οδήγησαν τη χώρα ένα βήμα πριν τη ρήξη με τους εταίρους της, όσο και της απουσίας πρωτοβουλιών σε επίπεδο διακυβέρνησης για τη δημιουργία ενός θετικού επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα.
Σημείωναν χαρακτηριστικά την παντελή απουσία προόδου και την επιθετική ρητορική μελών της προηγούμενης κυβέρνησης στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, την έλλειψη επικοινωνίας των μέχρι πρότινος επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου με την ξένη επενδυτική κοινότητα, το πάγωμα των δημοσίων έργων, τις καθυστερήσεις στην έγκριση και αδειοδότηση νέων επιχειρηματικών projects και κυρίως τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά συγκεκριμένων ξένων επενδύσεων, οι οποίες δεν περνούν απαρατήρητες (το αντίθετο μάλιστα) στο εξωτερικό…
Εξέφραζαν, δε, τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον μπορεί να προκύψει τελικά ένας σχηματισμός που να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και οποίος να προχωρήσει στην υλοποίηση του μνημονίου, χωρίς αντιδράσεις, όχι από την αντιπολίτευση, αλλά από τους κύκλους της ίδιας της κυβέρνησης. «Πως είναι δυνατόν να υλοποιηθεί μια τέτοιου χαρακτήρα συμφωνία, όταν διαβάζουμε πως ένας εκ των πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα (σ.σ. η αναφορά για τον Α. Τσίπρα) κάνει διαρκώς λόγο για μια συμφωνία που δεν πιστεύει, αλλά θα εφαρμόσει», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος επενδυτικού ομίλου σε συνομιλητές του.
Οι περισσότεροι δεν εκτιμούν πως στην παρούσα φάση μπορεί να προκύψει κάποιο ρεύμα νέων τοποθετήσεων σε ελληνικά assets, όχι τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αφού δουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης και ποιος θα τεθεί επικεφαλής της. Όπως σημειώνουν, οι αγορές χρειάζεται να λάβουν ένα ισχυρό μήνυμα πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, όχι όμως σε επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά με πράξεις και νομοθετήματα. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να αναζωπυρωθούν τα σενάρια για ένα grexit.
Στο ίδιο μήκος κύματος, διαχειριστής της Henderson Capital Investors με τον οποίο συνομίλησε το Capital.gr., ανέφερε ότι πλέον οι ξένοι επενδυτές είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια από την ελληνική πλευρά για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, συμπληρώνοντας πως έχουν γίνει σοβαρά λάθη στην υπόθεση Ελλάδα, όχι μόνον από ις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και από τους εταίρους της.
Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε στην πρώτη ημέρα του 10ου επενδυτικού roadshow που διοργανώνει το Χ.Α. στο Λονδίνο με τη συμμετοχή 29 εισηγμένων εταιρειών, παρά το θετικό πρόσημο και την προσπάθεια που καταβάλλεται για να μεταφερθεί το μήνυμα ενός restart της οικονομίας στο επόμενο διάστημα. Σε επίπεδο διοργάνωσης ο αριθμός των ραντεβού είναι ικανοποιητικός, η παρουσία και σύνθεση των funds επίσης, ωστόσο από τις επαφές και τις ζυμώσεις που πραγματοποιούνται, γίνεται φανερή η απόσταση που κρατούν προσώρας οι ξένοι επενδυτές.

Rightnow Newsroom
Το Rightnow είναι μία αδέσμευτη ενημερωτική πύλη της Νέας Ελληνικής Δεξιάς.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Αφήστε μια απάντηση